torstai 22. marraskuuta 2012

Elokuva-arvostelu: Sukelluslaivalla maapallon ympäri

Meriseikkailu meren sydämessä.

Tässä elokuvasta suomennettu kirja.



Sukelluslaivalla maapallon ympäri

Elokuvan on ohjannut Richard Fleicher vuonna 1954.


Aronnar on Pariisin Luonnonhistoriallisen museon professori. Hänellä on avustaja nimeltään Conseil.

Jokapuolella kiertää huhuja. Merellä on uponnut monta alusta. Syytä ei tiedetä varmasti, mutta ihmiset kertovat, että merellä seikkailee jokin hirviö. Itse kokeneet henkilöt kertovat kohdanneensa olion. Alusten lokikirjoihin on myös kirjattu merkintöjä tuosta suuresta, valoa säteilevästä, nopealiikkeisestä oliosta.

Oliosta on tullut kuuluisa, siitä on painettu monta otsikkoa, tehty näytelmiä ja jopa lauluja. Se alkaa pian olla jo arkipäivää.

Professorille ja hänen apulaiselleensa tarjoutuu tilaisuus ottaa selvää tuosta ihmeellisestä otuksesta. Tottakai he suostuvat, luultavasti uteliaisuudesta ja halusta saada tietää totuus.

Matka ei menekään ihan suunnitellusti. Laivan miehistö, mukaan lukien harppuunamestari Ned Land eivät saakkaan petoa napatuksi. Sen sijaan se saa heidät napatuksi. Tai no oikeastaan uppeluksiin. Toivoa ei ole ainuttakaan ripausta. Armas Abraham Lincoln, uljas laiva uppoaa meren syvyyksiin. Ei ole muuta mahdollisuutta, kuin heittäytyä meren vietäväksi, minne se kuljettaakin. Professori ja Conseil onnistuvat nappaamaan pienen lautan. Se kuljettaa heidät suoraan pedon luo. Jonne Ned soutaa pienellä veneellänsä myös. Se ei kylläkään ole mikään peto, vaan jonkilainen alus. Luultavasti sukelluslaiva.

Tuohon aikaan sukelluslaiva on aivan mullistava keksintö varsinkin jos se saa energiansa, sen miehistö saa ravintonsa ja kaiken muunkin pelkästään ja ainoastaan merestä, meren antimista. Mitä se sitten tarjoaakaan.

Sukelluslaivan kapteeni Nemo kaappaa professorin, Conseilin ja Nedin. Nemo ottaa heidät vangeikseen tai vieraiksi tai miten nyt halutaankaan sanoa.

Sukelluslaivan matkassa he pääsevät näkemään ja kohtaamaan mitä mielenkiintoisimpia paikkoja ja asioita. Valitettavasti he joutuvat myös osallistumaan mitä ikävimpiin kohtaamisiin. Sukelluslaivan henkilökunnalla ja sen kapteenilla taitaa olla moraali hukassa. Mikä onkaan oikein ja mikä väärin?
Jos kiinnosti, lue!

Elokuva perustuu Jules Vernen romaaniin, jonka hän on kirjoittanut 1800- luvulla.

Suosittelen elokuvaa yli 12-vuotiaille.

Elokuva on todella energinen ja toiminnallinen. 


Traileri:




Oma arvio:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti